Bhullar, N.K., and W. Gruissem. 2013. “Nutritional Enhancement of Rice for Human Health: the Contribution of Biotechnology.” Biotechnology Advances 31 (1): 50–57. doi: 10.1016/j.biotechadv.2012.02.001.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.biotechadv.2012.02.001
Borek-Wojciechowska, R. 2010. “Żywność modyfikowana genetycznie i jej odbiór w środowisku uniwersyteckim.” Towaroznawcze Problemy Jakości (1): 62–70.
Borek, S., and A. Galor. 2012. “Rośliny Transgeniczne Źródłem Wysokiej Jakości Olejów.” Kosmos 61 (3): 477–491.
Cichosz, G., and S.K. Wiąckowski. 2012. “Żywność genetycznie modyfikowana. Wielka niewiadoma.” Polski Merkuriusz Lekarski 33 (194): 59–63.
Florek-Łuszczki, M., and L. Wdowiak. eds. 2009. Źródła zagrożeń i profilaktyka zdrowotna w rolnictwie. Lublin: Instytut Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki.
Jurkiewicz, A. 2012. “Genetyczne modyfikacje organizmów — biotechnologiczny eksperyment na organizmach żywych.” Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 18 (3): 236–242.
Lisowska, K., and M. Chorąży. 2011. “Zboża genetycznie modyfikowane (GM) w rolnictwie: aspekty zdrowotne, środowiskowe i społeczne.” Biuletyn Komitetu Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk 2: 5–23.
Lorch, A., and C. Then. 2007. How Much Bt Toxin Do Genetically Engineered MON810 Maize Plants Actually Produce? Bt Concentration in Field Plants from Germany and Spain. https://www.testbiotech.org/sites/default/files/How%20much%20Bt%20toxin%20produced%20in%20MON810_Greenpeace.pdf.
Maciejczak, M. 2010. “Modyfikacje genetyczne w rolnictwie w świetle nowej ekonomii instytucjonalnej.” Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 12 (1): 110–116.
Malepszy, S. ed. 2001. Biotechnologia roślin. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Małyska, A., M. Filipiak, and T. Twardowski. 2013. “Opinie ekspertów i praktyków o agrobiotechnologii.” Nauka (Wrocław ) (1): 149–160.
Małyska, A., and T. Twardowski. 2011a. “Opinia publiczna o biotechnologii w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej.” Nauka (Wrocław) (1): 85–98.
Małyska, A., and T. Twardowski. 2011b. “Social Determinants of the Implementation of Innovative Biotechnology in Poland and Other EU Countries.” BioTechnologia 92 (2): 141–145. doi: 10.5114/bta.2011.46527.
DOI: https://doi.org/10.5114/bta.2011.46527
Małyska, A., and T. Twardowski. 2015. “Co nowego w agrobiotechnologii, A.D. 2015?” Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin (276): 3–7.
Michalczyk, J. 2016. “Międzynarodowe znaczenie żywności genetycznie modyfikowanej i jej rola w rozwiązywaniu ekonomiczno-społecznych problemów świata.” Ekonomia XXI Wieku (1): 100–115.
DOI: https://doi.org/10.15611/e21.2016.1.06
Nguyen, H.T., and J.A. Jehle. 2007. “Quantitative Analysis of the Seasonal and Tissue-Specific Expression of Cry1Ab in Transgenic Maize Mon810.” Journal of Plant Diseases and Protection 114 (2): 82–87.
DOI: https://doi.org/10.1007/BF03356208
Niemirowicz-Szczytt, K. ed. 2012. GMO w świetle najnowszych badań. Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
Nisztuk, S., M. Jankowska, B. Ślaska, and G. Zięba. 2012. “Knowledge and Opinions of Poles on Genetically Modified Organisms (GMOs).” Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, Sectio EE 30 (4): 66–75. doi: 10.2478/v10083–012–0033-x.
DOI: https://doi.org/10.2478/v10083-012-0033-x
Potrykus, I. 2012. “‘Golden Rice’, a GMO-Product for Public Good, and the Consequences of GE-Regulation.” Journal of Plant Biochemistry and Biotechnology 21 (Supplement 1): 68–75. doi: 10.1007/s13562–012–0130–5.
DOI: https://doi.org/10.1007/s13562-012-0130-5
Richard, S., S. Moslemi, H. Sipahutar, N. Benachour, and G.-E. Seralini. 2005. “Differential Effects of Glyphosate and Roundup on Human Placental Cells and Aromatase.” Environmental Health Perspectives 113 (6): 716–720. doi: 10.1289/ehp.7728.
DOI: https://doi.org/10.1289/ehp.7728
Tomiałojć, L. 2011. “Uprawy i pasze z kontrowersyjnych odmian GMO w Polsce. Możliwe skutki ekologiczne i gospodarczo-społeczne.” Biuletyn Komitetu Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk 2: 87–104.
Twardowski, T. 2007. “Opinia publiczna a GMO.” Biotechnologia 3 (78): 45–65.
Twardowski, T., and A. Małyska. 2015. “Uninformed and Disinformed Society and the GMO Market.” Trends in Biotechnology 33 (1): 1–3. doi: 10.1016/j.tibtech.2014.11.006.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.tibtech.2014.11.006
Unstable Transgenic Lines Illegal. 2003. http://www.i-sis.org.uk/UTLI.php.
Wilczyńska, A., and M. Wittbrodt. 2012. “Wiedza młodzieży akademickiej o żywności genetycznie modyfikowanej i jej postawy wobec tego zagadnienia.” Zeszyty Naukowe — Akademia Morska w Gdyni (73): 16–22.
Zhang, L., D. Hou, X. Chen, D. Li, L. Zhu, Y. Zhang, J. Li, Z. Bian, X. Liang, X. Cai, Y. Yin, C. Wang, T. Zhang, D. Zhu, D. Zhang, J. Xu, Q. Chen, Y. Ba, J. Liu, Q. Wang, J. Chen, J. Wang, M. Wang, Q. Zhang, J. Zhang, K. Zen, and C.Y. Zhang. 2012. “Exogenous Plant MIR168a Specifically Targets Mammalian LDLRAP1: Evidence of Cross-Kingdom Regulation by microRNA.” Cell Research 22 (1): 107–126. doi: 10.1038/cr.2011.158.
DOI: https://doi.org/10.1038/cr.2011.158
Zimny, J. 2007. “Żywność modyfikowana genetycznie i bezpieczeństwo jej stosowania.” Postępy Nauk Rolniczych (1): 31–48.