Różnicowanie struktury produkcji rolniczej oraz wykorzystanie zasobów ziemi, kapitału i pracy w gospodarstwach do prowadzenia działalności innej niż rolnicza jest przejawem aktywności i przedsiębiorczości rolników. Głównym celem dywersyfikacji jest bardziej efektywne wykorzystywanie zasobów gospodarstw rolnych, nie tylko na działalność rolniczą, ale też w dużej mierze na działalność pozarolniczą. Celem opracowania jest określenie skali zjawiska dywersyfikacji gospodarstw rolnych i jego zróżnicowania regionalnego oraz wskazanie rodzajów działalności nierolniczej. Zaprezentowano wyniki badań przeprowadzonych w gospodarstwach rolnych prowadzących działalność agroturystyczną na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Celem badań było m.in.: określenie motywów podejmowania działalności agroturystycznej oraz poznanie przyczyn dywestycji w gospodarstwach rolnych.
Zasady cytowania
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.