Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r., nr 171, poz. 1225).
Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. nr 17, poz. 127 z późn. zm.).
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (Dz. U. z 2004 r., nr 104, poz. 1096).
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku (Dz. U. z 2004 r., nr 160, poz. 1673).
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 czerwca 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego (Dz. U. z 2004 r., nr 156, poz. 1636).
Rozporządzenie WE nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
Rozporządzenie WE nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 lipca 2007 r. w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą (Dz. U. z 2007 r., nr 137, poz. 967).
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. z 2007 r., nr 137, poz. 966).
Olszewski A., Technologia przetwórstwa mięsa, WNT, W-wa 2002 r.
Wytyczne do wdrażania systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli) w polowych i stacjonarnych zakładach żywienia zbiorowego oraz magazynach żywnościowych SZ RP - Przewodnik do wdrażania zasad GMP/GHP i systemu HACCP w magazynach żywnościowych, stołówkach i innych zakładach żywienia zbiorowego. Praca WOBW Sł. Żywn., W-wa 2005 r.
Norma PN-EN ISO 22000:2006 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego.