Albala K., The Banquet. Dining in the Great Courts of Late Renaissance Europe, Urbana-Chicago 2007.
DOI: https://doi.org/10.5406/j.ctt1wn0rpz
Banaszak M., Z dziejów dyplomacji watykańskiej. Poselstwa obediencyjne w latach 1534-1605, cz. 2: Dzieje poselstw polskich, Warszawa 1975.
Banaszak M., Z dziejów dyplomacji watykańskiej. Poselstwa obediencyjne w latach 1534-1605, cz. 3: Poselstwa monarchów i republik, Warszawa 1975.
Barbarzak D., Kultura stołu w relacjach polskich dyplomatów z podróży do Włoch. Od Stanisława Reszki do Stanisława Mińskiego (1569-1607), niepublikowana praca doktorska, napisana pod kierunkiem prof. Piotra Beringa na Wydziale Filologii Polskiej i Klasycznej Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu, Poznań 2021.
Barbarzak D., Śródziemnomorska gościnność w diariuszu Anonima z 1595 r., „Meluzyna. Dawna Literatura i Kultura”, 2 (5) (2017), s. 5-22.
DOI: https://doi.org/10.18276/me.2016.2-01
Barycz H., Italofile i italofobi, w: H. Barycz, Spojrzenia w przeszłość polsko-włoską, Wrocław–Warszawa–Kraków 1965, s. 48-76.
Bedyniak J., „Dworzanin polski” Łukasza Górnickiego wobec sympozjonu literackiego. Charakterystyka gatunkowa, „Zagadnienia Rodzajów Literackich”, 57 (2014), nr 1 (113), s. 213-233.
Benzoni G., Gonzaga Scipione, in: Dizionario biografico degli Italiani, vol. 57, 2001, http://www.treccani.it/enciclopedia/scipione-gonzaga_%28Dizionario-Biografico%29/ [dostęp: 8.05.2022].
Berzaghi R., Le decorazioni della metá del Cinquecento alla caduta dei Gonzaga, in: Il Palazzo Ducale di Mantova, a cura di G. Algeri, Mantova 2003, s. 223-260.
Besala J., Alkoholowe dzieje Polski. Czasy Piastów i Rzeczypospolitej szlacheckiej, Poznań 2015.
Buszewicz E., O villa celsis aemula turribus… Villa biskupów krakowskich w Prądniku piórem pisarzy renesansu. Przypadek Jana Kochanowskiego, in: Corti rinascimentali extraurbane. Un modello di cultura tra Italia e Polonia. Atti del Convegno Internazionale (Altivole – Castelfranco Veneto – Maser – Vedelago – Mira – Padova – Luvigliano, 16-18 settembre 2013) = Podmiejskie dwory renesansowe. Wzorzec kulturowy we Włoszech i w Polsce. Materiały międzynarodowej konferencji naukowej (Altivole – Castelfranco Veneto – Maser – Vedelago – Mira – Padova – Luvigliano, 16-18 września 2013), a cura di M. Lenart, M. Wrana, Padova–Opole 2016, s. 499-507.
Capatti A., Montanari M., Italian Cuisine. A Cultural History, transl. A. O’Healy, New York 2003.
DOI: https://doi.org/10.7312/capa12232
Caporossi L., Gioco e tempo nell’ “Appartamento dello specchio” del castello estense di Ferrara. Ipotesi per il programma iconografico di Pirro Ligorio, „Ludica”, 8 (2002), s. 98-114.
Chaniecki Z., Muzyka w Europie w relacjach polskich podróżników, Warszawa 2005.
Corti rinascimentali extraurbane. Un modello di cultura tra Italia e Polonia. Atti del Convegno Internazionale (Altivole – Castelfranco Veneto – Maser – Vedelago – Mira – Padova – Luvigliano, 16-18 settembre 2013) = Podmiejskie dwory renesansowe. Wzorzec kulturowy we Włoszech i w Polsce. Materiały międzynarodowej konferencji naukowej (Altivole – Castelfranco Veneto – Maser – Vedelago – Mira – Padova – Luvigliano, 16-18 września 2013), a cura di M. Lenart, M. Wrana, Padova–Opole 2016.
Dayczak-Domanasiewicz M., Architektura dworu biskupów krakowskich na Prądniku Białym. Wpływ włoskiego renesansu na budownictwo rezydencjonalne okolic Krakowa, in: Corti rinascimentali extraurbane. Un modello di cultura tra Italia e Polonia. Atti del Convegno Internazionale (Altivole – Castelfranco Veneto – Maser – Vedelago – Mira – Padova – Luvigliano, 16-18 settembre 2013) = Podmiejskie dwory renesansowe. Wzorzec kulturowy we Włoszech i w Polsce. Materiały międzynarodowej konferencji naukowej (Altivole – Castelfranco Veneto – Maser – Vedelago – Mira – Padova – Luvigliano, 16-18 września 2013), red. M. Lenart, M. Wrana, Padova–Opole 2016, s. 465-476.
De Witt D., Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej, tłum. B. Jóźwiak, Poznań 2007.
Dickie D., Con gusto. Storia degli Italiani a Tavola, trad. F. Galimberti, Bari 2017.
Dumanowski J., Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze, Warszawa 2013.
Fabbri Dall’Oglio M.A., Il trionfo dell’effimero, Roma 2002.
Fragnito G., Storia di Clelia Farnese, Bologna 2013.
Gallewicz A., Urbino i Prądnik. Dwa dwory, dwa światy, „Odrodzenie i Reformacja w Polsce”, 45 (2001), s. 45-61.
Góralski Z., Urzędy i godności w dawnej Polsce, Warszawa 1983.
Grzybowski S., Jan Zamoyski, Warszawa 1994.
Hanusiewicz-Lavallee M., Staropolskie echa misji jezuickiej w Anglii roku 1580, „Roczniki Humanistyczne”, 61 (2013), z. 2, s. 97-117.
Horn I., Andrzej Batory, tłum. S. Brzeziński, Warszawa 2010.
Kalinowska J.A., Reszka Stanisław (1544-1600), w: Polski słownik biograficzny, t. 31, red. E. Rostworowski, Wrocław–Warszawa–Kraków 1988-1989, s. 129-133.
Kalinowska J.A., Stanisław Reszka – diariusz podróży i korespondencja z lat 1583-89, „Studia Warmińskie”, 26 (1989), s. 195-220.
Kalinowska J.A., Korespondencja Stanisława Reszki z Marcinem Kromerem w latach 1568-1588, „Odrodzenie i Reformacja w Polsce”, 33 (1988), s. 187-197.
Kocurek D., Zasady dobrego wychowania elementem edukacji Renesansu (w świetle pism Erazma z Rotterdamu), w: Historia i współczesność procesu edukacyjno-wychowawczego, red. D. Kocurek, Katowice 2015, s. 11-20.
Kowalczyk J., W kręgu kultury dworu Jana Zamoyskiego, Lublin 1980.
Lepacka A.M., Działalność kulturalna Stanisława Reszki z Buku, Buk 2014.
Lepacka A.M., Początki Kolegium Polskiego w Rzymie, „Studia Warmińskie”, 50 (2013), s. 263-270.
DOI: https://doi.org/10.31648/sw.201
Lepszy K., Alamani Dominik (zm. 1595), w: Polski słownik biograficzny, t. 1, red. W. Konopoczyński, Kraków 1935, s. 40-42.
Mączak A., Życie codzienne w podróżach po Europie w XVI i XVII wieku, Warszawa 1980.
Quellier F., Łakomstwo. Historia grzechu głównego, wstęp P. Delerm, tłum. B. Spieralska, Warszawa 2013.
Meyzie P., Kuchnia w Europie doby nowożytnej. Jeść i pić. XVI-XIX wiek, tłum. E. Kucińska, A. Drzymała, Warszawa 2012.
Pawlak W., Z dziejów pojęcia „humanitas” (do XVII wieku), w: Humanitas. Projekty antropologii humanistycznej, cz. 1: Paradygmaty – tradycje – profile historyczne, red. A. Nowicka-Jeżowa, Warszawa 2010, s. 165-204.
Pisarek A., Gościnność polska. O kulturowych konkretyzacjach idei, Katowice 2016.
Riley G., Oxford Companion to Italian Food, Oxford 2007.
Rottermund A., Dworski stół paradny – sztuka i ceremoniał (zarys problematyki), w: Materiały Muzeum Wnętrz Zabytkowych w Pszczynie, t. 4, Pszczyna 1987, s. 37-72.
Sajkowski A., Włoskie przygody Polaków. Wiek XVI-XVIII, Warszawa 1973.
Wolański F., Ile niemieckiego smaku mieściła w sobie pruska kuchnia czyli o gustach kulinarnych staropolskich peregrynantów, w: Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich. Dziedzictwo kulinarne, red. S. Achremczyk, Olsztyn 2007, s. 77-83.
Wrześniak M., Roma Sancta, Fiorenza Bella. Dzieła sztuki w diariuszach polskich podróżników do Włoch w XVI i XVII wieku, Warszawa 2010.
Żołądź-Strzelczyk D., O przedsięwzięciu peregrynacyjej. Edukacyjne wojaże szlachty z Rzeczypospolitej w świetle instrukcji podróżnych, Warszawa 2020.