Data publikacji : 2023-12-29

WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE ALG – ANALIZA WIELOASPEKTOWA

prof. dr hab. Judyta Cielecka-Piontek

https://orcid.org/0000-0003-0891-5419

dr hab. n. farm. Elżbieta Studzińska-Sroka

https://orcid.org/0000-0002-0462-1766

Patryk Kuhn

https://orcid.org/0009-0009-1666-0605

dr n. rol. Maja Paterska

https://orcid.org/0009-0002-5395-9867

Abstrakt

Streszczenie

         Algi są różnorodną grupą organizmów, występującą najczęściej w środowisku wodnym. Wśród nich wyróżniamy różne typy filogenetyczne, między innymi: sinice, zielenice, brunatnice i krasnorosty. Algi stanowią naturalne źródło wielu substancji odżywczych, w tym białek, witamin, kwasów tłuszczowych, mikro- i makroelementów. Ich metabolity cechuje wielokierunkowa aktywność biologiczna: przeciwzapalna, antyoksydacyjna, antybakteryjna
a także, według niektórych badań przeciwnowotworowa. Potwierdzają to wyniki badań
o charakterze in vitro oraz in vivo. Ze względu na wysoką wartość odżywczą oraz potencjał prozdrowotny, niektóre algi otrzymały status żywności funkcjonalnej. Algi stosowane są również jako dodatki do żywności i w przemyśle biopaliwowym. Znalazły zastosowanie
w lecznictwie między innymi jako składnik opatrunków. Do produktów kosmetycznych algi dodawane są ze względu na działanie przeciwstarzeniowe, a także fotoprotekcyjne. Niniejsza praca omawia pozycję systematyczną alg, ich budowę i wytwarzane związki chemiczne, a także charakteryzuje algi jako grupę organizmów o interesującym potencjale biologicznym oraz wysokiej przydatności do wykorzystania w różnych gałęziach przemysłu.

Słowa kluczowe:

glony, spirulina, chlorella, barwniki alg, aktywność biologiczna alg, znaczenie alg



Szczegóły

Bibliografia

Statystyki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Zasady cytowania

Cielecka-Piontek, J., Studzińska-Sroka, E., Kuhn, P., & Paterska, M. (2023). WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE ALG – ANALIZA WIELOASPEKTOWA. Fides, Ratio Et Patria. Studia Toruńskie, (19), 44–61. https://doi.org/10.56583/frp.2542

Wskaźniki altmetryczne


Cited by / Share


Wydawca
Wydawnictwo Akademii Zamojskiej
ul. Pereca 2, 22-400 Zamość
tel.: +48 84/638 34 44;
tel. kom. +48/ 790 331 087
fax: +48 84/ 638 35 00
Uczelnia
Akademia Zamojska
ul. Pereca 2, 22-400 Zamość
tel. 84 638 34 44
fax 84 638 35 00
e-mail: rektorat@akademiazamojska.edu.pl
O platformie:
Copyright 2021 by
OJS Support and Customization by LIBCOM
Platform & workfow by OJS/PKP