##plugins.themes.libcom.datePublished## : 2023-12-29

WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE ALG – ANALIZA WIELOASPEKTOWA

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##: https://doi.org/10.56583/frp.2542

Sažetak

Streszczenie

         Algi są różnorodną grupą organizmów, występującą najczęściej w środowisku wodnym. Wśród nich wyróżniamy różne typy filogenetyczne, między innymi: sinice, zielenice, brunatnice i krasnorosty. Algi stanowią naturalne źródło wielu substancji odżywczych, w tym białek, witamin, kwasów tłuszczowych, mikro- i makroelementów. Ich metabolity cechuje wielokierunkowa aktywność biologiczna: przeciwzapalna, antyoksydacyjna, antybakteryjna
a także, według niektórych badań przeciwnowotworowa. Potwierdzają to wyniki badań
o charakterze in vitro oraz in vivo. Ze względu na wysoką wartość odżywczą oraz potencjał prozdrowotny, niektóre algi otrzymały status żywności funkcjonalnej. Algi stosowane są również jako dodatki do żywności i w przemyśle biopaliwowym. Znalazły zastosowanie
w lecznictwie między innymi jako składnik opatrunków. Do produktów kosmetycznych algi dodawane są ze względu na działanie przeciwstarzeniowe, a także fotoprotekcyjne. Niniejsza praca omawia pozycję systematyczną alg, ich budowę i wytwarzane związki chemiczne, a także charakteryzuje algi jako grupę organizmów o interesującym potencjale biologicznym oraz wysokiej przydatności do wykorzystania w różnych gałęziach przemysłu.




Detalji

##submission.citations##

##plugins.themes.libcom.statistics##

##plugins.themes.libcom.about_authors##
##libcom.publisher##
Wydawnictwo Akademii Zamojskiej
ul. Pereca 2, 22-400 Zamość
tel.: +48 84/638 34 44;
tel. kom. +48/ 790 331 087
fax: +48 84/ 638 35 00
##libcom.university##
Akademia Zamojska
ul. Pereca 2, 22-400 Zamość
tel. 84 638 34 44
fax 84 638 35 00
e-mail: rektorat@akademiazamojska.edu.pl
##libcom.about##
Copyright 2021 by
OJS Support and Customization by LIBCOM
Platform & workfow by OJS/PKP